Waarin testte Jacques Charles in 1787 de uitzetting van gas?

Joannes, 82 jaar
24 september 2011

In 1787 ontdekte Jacques Charles dat een gas bij iedere graad Celsius stijging/daling ongeveer 1/273e uitzette of inkromp. Waarin hield hij dat gas zodat hij zowel temperatuur als de uitzetting/inkrimping van dat gas tot op 1/273e kon vaststellen ?

Antwoord

Hallo Joannes,


Toch beter laat dan nooit een antwoord, nietwaar ?

Charles deed zijn metingen waarschijnlijk met een zogenaamde gasburet. Klik op de link hiernaast om een afbeelding te zien van zo'n opstelling.

In de Erlenmeyer links zit gas, en de Erlenmeyer is verbonden met de buret - de verticale buis in het midden aan het statief - die nauwkeurig gegradueerd is in milliliter. De onderkant ervan is gevuld met water, en bij het begin van het experiment wordt de glazen bal rechts (ook half gevuld met water) op zo'n hoogte gebracht dat het vloeistofniveau bovenaan de buret staat.

Als je het toestel nu verwarmt (Charles stak bijvoorbeeld de open haard in de kamer aan) zal het gas binnenin uitzetten, en het water in de buret naar beneden duwen. Je kan door de hoogte van de bal rechts aan te passen ervoor zorgen dat het niveau in de bal en de buret precies gelijkblijft, waardoor de druk in het apparaat ook precies gelijkblijft aan de druk buiten.

Op die manier kan je direct, zonder te hoeven rekenen, gasvolumes aflezen.

Het enige wat je verder nog nodig hebt is voldoende geduld en een goeie thermometer.

Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken dat Charles' apparaat er precies zo uitzag, maar het zal er in elk geval sterk op geleken hebben.

 Beste groeten,

Christophe Vande Velde

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw