Is het waar dat er acide vrijkomt bij het overgieten van een glas bier in een ander glas bier?

Tim, 22 jaar
13 september 2011

Onlangs zat ik met vrienden op café. Iemand goot zijn nieuwe pint (33cl) bier bij zijn bijna lege halve liter bier. Beide bieren waren van hetzelfde merk. Iemand anders reageerde en zei dat dat gevaarlijk was omwille van "de acide". Ik veronderstel dat ze daar diwaterstofcarbonaat mee bedoelen. Is het echt gevaarlijk of is het gewoon een fabeltje?

Antwoord

Beste Tim,
"Acide" is een vreselijk woord voor het koolzuurgas dat door het overgieten vrijkomt. Koolzuurgas of CO2 is een onschuldig gas dat voorkomt in alle dranken met sprankel of schuim. Ook als u spuitwater of cola vergiet van glas, al dan niet bij een restje, zal er van dit gas vrijkomen. Zelfs als uw sprankeldrank gewoon stilstaat ontsnapt er van dit gas. Het is dus een fabeltje dat dit gevaarlijk is.
Met vriendelijke groeten,
Anita Van Landschoot

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Anita Van Landschoot

brouwerijtechnologie biochemie

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen