Hoe lang kunnen spinnen zonder eten ?

Marianne, 46 jaar
3 september 2011

Er hangt al een hele tijd een spinnenweb met een kruisspin voor mijn raam (in huis) en omdat ze mij helemaal niet stoort en ik ervan uit ga dat ze vervelendere beestjes zal opruimen, laat ik ze maar rustig hangen. Ze lijkt echter weinig succesvol te zijn: sinds ze haar web daar gemaakt heeft (toch al een dikke week geleden, denk ik), heb ik haar nog niet zien bewegen... Nog niks gevangen dus! Hoe lang kan een spin zonder eten, zal ze vanzelf weg gaan als ze ondervindt dat ze op een slechte plaats hangt of zal ze misschien dood uit haar web vallen?

Antwoord

Dag Marianne,

spinnen kunnen heel lang zonder voedsel: omdat ze koudbloedig zijn moeten ze niet voortdurend energie verstoken zoals warmbloedige dieren. Maar vergis je niet. Het is niet omdat je ze nog niet hebt zien eten dat ze ook nog niets heeft gevangen. Veel webspinnen moeten het vooral hebben van prooien die 's nachts actief zijn en tegen de morgen zijn die verorberd en is het net hersteld. De kruisspin heeft trouwens een zeer goed afgelijnde levenscyclus. In deze tijd van het jaar leggen de wijfjes eitjes en gaan dan dood. "Uw" spin zal dus vrij snel weg zijn nu.

In mei komen de jonge spinnetjes uit en aan het einde van de zomer, begin herfst zijn de mannnetjes volwassen en is het paartijd.

Beste groeten,

Rudy

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Rudy JocquĆ©

Arachnologie Zoƶlogie Biodiversiteit

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Leuvensesteenweg 13 3080Tervuren
http://www.africamuseum.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen