Laatst las ik dat het nu toch niet zo gezond is om dagelijks 1,5 l water te drinken. Klopt dit?

Nico, 47 jaar
18 mei 2008

Elk jaar geef ik in mijn vijfde leerjaar een thema rond voeding. Ik baseer mij daarvoor vooral op de gekende 'actieve voedingsdriehoek'. Daarin staat vermeld dat men zeker 1,5 l water per dag moet drinken, en dit naast de inname van andere vochten.
In het Nieuwsblad las ik onlangs bij de gezondheidstips dat het zeker niet noodzakelijk is om 1,5 l water per dag te drinken.
Wat is daar nu van aan?

Antwoord

Beste Nico,

De boodschap die je geeft tijdens de lessen is helemaal juist.  We verliezen dagelijks veel vocht langs allerlei kanalen (zweten, urine, faeces) waardoor we ook onze voorraad moeten aanvullen.  Om te kunnen functioneren, hebben onze cellen nu éénmaal veel water nodig.  Als je de tweede groep (blauwe) van de voedingsdriehoek bekijkt, zie je dat daar niet enkel water in staat, maar ook nog andere niet-caloriehoudende dranken.  Ter afwisseling kunnen deze een deel van het water vervangen; ik denk dan aan koffie, thee en heel uitzonderlijk een light frisdrank.

Maar toch blijft de beste boodschap: Zet elke ochtend een fles van 1.5 liter water klaar.  Deze moet op zijn voordat je gaat slapen (het maakt niet uit hoe je het verdeelt).  Op die manier kan je jezelf controleren want 'water is de basis van alle leven'.

De actieve voedingsdriehoek is gebaseerd op de Belgische voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.  Door experts worden deze continu nauwlettend bestudeerd en indien nodig aangepast.  Dit betekent ook dat, op basis van nieuwe wetenschappelijk inzichten, de driehoek soms aangepast kan worden.  Denk maar aan de wijzigingen van de afgelopen jaren, toevoegen van sojaproducten, toevoegen van de rij fysieke activiteit, ...

Ik weet niet of je het hebt over het artikel rond 'waterintoxicatie'.  Teveel van iets is nooit goed, dus ook niet van water.  Als je bv 6 tot 10 liter water per dag gaat drinken (in normale omstandigheden, geen tour de france bv), dan kan het water inderdaad je lichaam vergiftigen en dit kan zelfs dodelijk zjn.  Maar dit zijn uitzonderlijke gevallen en met 1.5 liter per dag zitten we echt veilig (zelfs als we nog andere zaken extra drinken.  De turn-over van water is normaal 2.5 liter per dag dus 1.5 liter water + 1 liter uit andere dranken en voedingsmiddeen en je zit goed.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen