Waarom mogen we met natte handen niet aan elektriciteit komen?

Mieke, 49 jaar
18 mei 2008

Bij proefjes over elektriciteit nl. geleiders en niet-geleiders constateerden we dat gewoon kraantjeswater geen geleider is, suikerwater ook niet maar zoutwater wel. Waarom zeggen ze dan dat als we in het water zitten we geen elektrische toestellen in onze buurt mogen hebben en we met natte handen geen elektrische draden mogen aanraken?

Antwoord

Puur, zuiver, gedestilleerd water is inderdaad geen geleider.

Het water dat bij ons uit flessen komt bevat echter verschillende zouten en mineralen - in kleine hoeveelheden, maar dat is al genoeg. Water met zulke oplossingen in wordt onmiddellijk een goede geleider van elektriciteit. Kraanwater bevat ook chloor en andere zuiveringsmiddelen. Het is dus geen puur water en geleidt de elektriciteit heel goed. Als je handen nat zijn door kraantjeswater, flessenwater of regenwater is het dus heel gevaarlijk om elektrische draden aan te raken.

En zelfs als je handen nat zouden zijn met puur water is het nog gevaarlijk. Stofdeeltjes of onzichtbaar vuil dat op je handen zit zullen immers oplossen in dat water en het onzuiver maken, waardoor het plotseling zal gaan geleiden en toch nog gevaarlijk wordt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen