Tijdreis in de toekomst Paradox?

Vincent, 18 jaar
1 augustus 2011

Als je een trein rond de aarde zou construeren en die tegen iets minder dan de lichtsnelheid rondjes laat draaien, reizen de passagiers sneller vooruit in de tijd dan de mensen buiten de trein. (Dit zag ik in 'Stephen Hawkings Universe') Toch zouden volgens relativiteit de passagiers een slowmotionwereld zien als ze naar buiten zouden kijken. Hoe kunnen deze beide kloppen? Wat gebeurt er als de trein na een tijd stopt? De wereld buiten leek tot nu toe trager. Worden ze soms plots naar de toekomst geflitst? (Ik weet dat een trein rond de aarde geen inertiaal referentiestelsel is, maar dezelfde paradox is er toch ook als we een trein op een oneindig lang spoor op een oneindig grote vlakte laten rijden, niet?)

Dank bij voorbaat!
Vincent

Antwoord


Dag Vincent,

Je verwart waarschijnlijk de situatie waarbij twee evenwaardige ruimteschepen elkaar kruisen aan bijna lichtsnelheid, met de situatie die jij daar schetst. Als twee ruimteschepen elkaar kruisen met heel hoge snelheid dan zien ze uiteraard dezelfde relativistische effecten als ze naar elkaar kijken. En dat geldt ook voor een ruimteschip dat de aarde passeert aan een bepaalde, constante bijna-lichtsnelheid.

Maar er treden andere relativistische effecten in werking als één van beide waarnemers een versnelling ondergaat (of een vertraging...) zoals in het geval van de mensen op de trein. Dus als je zo'n treinrit maakt, dan zal je bij het optrekken en het remmen inderdaad effecten zien die de effecten van een constante snelheid kunnen overtreffen. Trouwens, een trein die rondjes draait rond de aarde maakt voortdurend een hoekversnelling, zodat de effecten helemaal anders zullen zijn dan een trein die de aarde langs een recht spoor passeert. Het duurt vele maanden om de lichtsnelheid te kunnen bereiken aan een versnelling die draaglijk is voor het menselijke lichaam. Dus in de praktijk is een mens morsdood als hij in een fractie van een seconde eerst de lichtsnelheid in de ene richting heeft en daarna in de andere. Er is zelfs geen enkele machine die zulke krachten aankan. Vraag maar aan een gevechtspiloot die aan gewone vliegsnelheden een scherpe bocht maakt.

groeten,

Ward


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen