Waarom lost een bruistablet minder snel op in spuitwater dan in plat water?

Luna, 13 jaar
23 juli 2011

Ik heb eens een bruistablet in plat water en een bruistablet in spuitwater laten oplossen. Ik liet ze er tegelijk invallen en er zat evenveel water in de twee glazen. Toch duurde het veel langer in het spuitwater om op te lossen dan in het plat water.

Antwoord

Mooi experiment. Je bent een ware wetenschapper. Alle andere dingen gelijkhouden (zoals het moment van laten vallen), en slechts één verschillend (hier het soort water), zo wordt een goed experiment gedaan. Zo ben je alvast zeker dat wat je waarneemt, alleen maar aan het water kan liggen en niet aan andere verschillen tussen de twee delen van je experiment.

Bruistabletten bevatten stoffen die met elkaar reageren tot koolzuur (diwaterstofcarbonaat of H2CO3, als je het graag in vaktaal hebt). Koolzuur heeft dan weer de handige eigenschap dat het voor een flink deel uiteenvalt in water en koolstofdioxide. Dat laatste is een gas, en geeft de 'bruis'. De borrelende bellen zorgen ervoor dat je tablet vlot uit elkaar valt en daardoor gemakkelijker oplost.

Maar spuitwater bevat al koolzuur. Zodra je de fles opent, begint dat voor bellen te zorgen. (Als de fles dicht is, stopt het koolzuur met uiteenvallen omdat de bellen niet wegkunnen.) In water dat al koolzuur bevat, is minder plaats vrij voor nog extra koolzuur, waardoor de stoffen in je tablet minder vlot in staat zijn om samen koolzuur, en dus uiteindelijk bellen, te produceren.

Bruistabletten zorgen ervoor dat het geneesmiddel dat erin zit, al opgelost is in het water en zo fijn verdeeld in je maag en darmen terechtkomt. Hoe fijner het verdeeld is, hoe gemakkelijker het geneesmiddel wordt opgenomen. Bij een klassieke pil moeten je maag en darmen zelf zorgen dat ze uiteenvalt, en dat kost wat tijd en moeite, waardoor het middel trager opgenomen wordt. En als je moet wachten tot een pijnstiller je kloppende tandpijn verdooft, is elke minuut meegenomen.

Maar pas op, niet elke pil is beter opgelost op het moment dat je ze inneemt. Sommige geneesmiddelen kunnen niet tegen maagzuur, en dan is het juist de bedoeling dat de pil heel blijft tot ze door je maag heen is en pas in je darmen uiteenvalt. En sommige moderne pillen hebben een omhulsel met onzichtbaar kleine gaatjes, dat ervoor zorgt dat de inhoud van de pil heel geleidelijk vrijkomt, waardoor het middel veel langer kan blijven werken dan wanneer het in één keer beschikbaar zou komen. Los dus alleen bruistabletten op vooraleer je ze inneemt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Pieter Van Dooren

wetenschapsjournalist met brede kennis

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen