Is het praktisch mogelijk om een elektromotor (uit speelgoed < 4,5 V) omgekeerd te gebruiken zodat je elektriciteit bekomt?

Greet, 38 jaar
18 juli 2011

Is het praktisch mogelijk om een elektromotor (uit speelgoed < 4,5 V) omgekeerd te gebruiken zodat je elektriciteit bekomt? Bv. waterrad aansluiten op de elektromotor en deze aandrijven door water op het rad te laten vallen zodat je bv. een ledje kan laten werken of een zoemertje? Moeten er dan extra onderdelen toegevoegd worden aan de opstelling (zoals overbrengingen,...)?

Antwoord

Beste Greet,
dit is inderdaad mogelijk maar is wel afhankelijk van het type motor dat er gebruikt wordt.
Bij de kleine motoren wordt meestal een permanente magneet gebruikt om het magneetveld in de motor op te wekken. In dit geval zal de motor spanning leveren wanneer men de as van de motor aandrijft. (men spreekt in dit geval van generator-werking) Het is wel zo dat de meeste van die speelgoedmotoren een vrij hoog toerental hebben. Dit houdt dus ook in dat je de as met een vrij hoog toerental zal moeten aandrijven om tot een bruikbare spanning en/of stroom te kunnen komen. Dit kan eventueel opgelost worden door een versnellingsmechanisme (via tandwielen, riemen, kettingen,...) te plaatsen tussen het rad en de as van de motor (generator) zodat deze laatste aan een hoger toerental draait dan het rad.
Met vriendelijke groeten,

Dirk

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Dirk Merckx

Automatisering pneumatica industriƫle hydraulica PLC-programmatie Machine veiligheid

Odisee
Gebroeders De Smetstraat 1 9000 Gent
http://www.odisee.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw