Als niemand de objectieve werkelijkheid kent, bestaat die dan wel?

Sjaak, 58 jaar
15 juli 2011

Ik bedoel niet dat er niets is, maar dat geen waarnemend wezen ooit iets anders zal kennen dan wat zijn soort heeft waargenomen. Wetenschap is gebaseerd op waarnemingen, dus bestaat de niet waargenomen objectieve werkelijkheid volgens mij niet. Wij zien niet een klein stukje van wat echt is, maar echter dan wat we zien bestaat niet.

Antwoord

Ik zou suggereren dat je je verdiept in de filosofie van D. Hume, Berkeley en I. Kant. Die laatste formuleerde de werkelijkheid als 'Ding an Sich', dat je enkel benoemen maar dat was ook alles. De rest is speculatie.

(Klassieke vraag: bestaat een vallende boom in een woud als er geen waarnemer is?)

Reacties op dit antwoord

  • 18/08/2011 - Sjaak (vraagsteller)

    Ik ken mijn klassiekers, maar ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat er geen objectieve werkelijkheid bestaat, omdat die niet is waargenomen door de mens.Iets wat niet is waargenomen kan wetenschappelijk niet bestaan. En wat wel waargenomen is aan de werkelijkheid is daardoor subjectief. Mensen zijn wat ze nog niet weten 'de objectieve werkelijkheid' gaan noemen, maar omdat de relatie tussen het waargenomene en de waarnemer altijd reciproque is en niet causaal, kan er alleen maar van de waargenomen werkelijkheid gesproken worden, volgens mij. Een waarnemer kan per definitie geen objectieve werkelijkheid kennen, en zonder waarnemer is er al helemaal geen sprake van werkelijkheid. ps. Als echt niemand van de boom zou weten, zou ook niemand kunnen bewijzen dat hij er is. hij behoort pas tot onze werkelijkheid nadat het bewezen is. Wat denkt u hiervan?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen