Mijn opa's broer was een tweeling (vaders kant). Ik zelf ben een meisje. Heb ik nu kans om zelf een tweeling te krijgen?

Stefanie, 21 jaar
9 juli 2011

Antwoord

Dag Stefanie,

dat hangt er van af wat soort tweeling de broer van je opa was.

* Eén-eiig:
Eén-eiige tweelingen ontstaan doordat in de het vroege stadium van de ontwikkeling, wanneer de bevruchte eicel nog maar enkele delingen gedaan heeft, de vrucht in twee delen splitst. Hierdoor ontstaan twee identieke kinderen. Dit in twee splitsen is een willekeurige, toevallige gebeurtenis. Er zijn met andere woorden geen genetische factoren die de kans op dit fenomeen beïnvloeden.
Als je opa's broer dus een één-eiige tweeling was, beïnvloedt dat de kans dat jij een tweeling krijgt, niet.

*Twee-eiig:
Twee-eiige tweelingen ontstaan wanneer bij de moeder twee eicellen (in plaats van één) rijpen en ook bevrucht raken. Hierdoor zijn de kinderen genetisch niet identiek. In dit geval zijn er wel genetische factoren geïdentificeerd die de aanleg van de vrouw voor een dergelijk fenomeen (namelijk meer dan één eicel tot rijping laten komen) bepaalt.
Als je opa's broer dus een twee-eiige tweeling was, kan dat wel betekenen dat jij een verhoogde kans hebt op het krijgen van een tweeling.

Echter, we moeten een aantal kanttekeningen/nuances maken. Laat ons er van uitgaan dat je opa's broer een twee-eiige tweeling was en laat ons er ook voor het gemak van uitgaan dat er één gen is dat er bij je overgrootmoeder voor zorgde dat er twee eicellen rijpten die maand. Opdat dat gen ook tot bij jou zou komen, moeten er een aantal voorwaarden vervuld zijn:
- je overgrootmoeder moet dat gen doorgegeven hebben aan jouw opa
- je opa moet dat doorgegeven hebben aan je vader
- en jouw vader moet het doorgegeven hebben aan jou.
Met andere woorden, er is slechts een kleine kans dat het gen van bij je overgrootmoeder tot bij jou komt.

Daarenboven is het best mogelijk dat het gen dat we hier beschouwen op het X-chromosoom ligt. Een man krijgt dat X-chromosoom altijd van zijn moeder. Met andere woorden, als dat het geval is, kan jij het gen niet dragen, want je vader kan het niet van je grootvader gekregen hebben.

Conclusie:
Ieder koppel heeft kans om een tweeling te krijgen, en indien er twee-eiige tweelingen in de familie circuleren, is de kans op een twee-eiige tweeling iets groter. Echter, die kansvergroting zal in jouw geval verwaarloosbaar klein zijn. Investeer met andere woorden nog maar niet onmiddellijk in een tweeling-kinderwagen.

Groeten,
Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen