Bestaat de verschrikkelijke sneeuwman echt?

Nathalie, 13 jaar
17 mei 2008

Bestaan yeti's echt, of is het gewoon een verzonnen verhaaltje?

Antwoord

De verschrikkelijke sneeuwman, ook de yeti of migyur genoemd, zou een reusachtige primaat zijn – een groot harig aapachtig wezen dat op twee benen loopt en dat zich zou schuilhouden in de Himalaya. Hoewel de lokale bevolking ervan overtuigd is dat hij bestaat, heeft men nog geen overtuigend bewijs voor zijn bestaan gevonden. De wetenschap beschouwt de yeti dus als een figuur uit plaatselijke legenden. In Noord-Amerika doet een gelijkaardig verhaal de ronde: de yeti heet daar ‘Bigfoot’ of Sasquatch.

Toch zijn er mensen die hardnekkig geloven dat de yeti bestaat. Zij beweren onder andere dat er een haarbal gevonden werd in een holle boom, waarin volgens een plaatselijke yeti-jager een yeti huisde. Uit dna-onderzoek op die haarbol zou zijn gebleken dat dit dna met geen enkel ander gekend dna –van de mens, van beren of van andere primaten – overeenkomt.

Het is natuurlijk wel zo dat de wetenschap nog steeds af en toe nieuwe diersoorten ontdekt – maar dit zogenaamde bewijs is onvoldoende om te zeggen dat de yeti daadwerkelijk bestaat.

In de reeks mythen over creaturen die een verborgen bestaan leiden, horen ook de verhalen over het monster van Loch Ness thuis. Ook voor ‘Nessy’ werd nog nooit voldoende bewijs gevonden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen