Kan je met een zonnepaneel een autobatterij opladen?

Jens, 17 jaar
16 juni 2011

Een zonnepanneel geeft gelijkstroom en een batterij moet je opladen met gelijkstroom?

Maar hoe kan je de spanning van het zonnepaneel verhogen zodat de batterij wordt opgeladen? Deze heeft een spanning van ongeveer 14 volt nodig als ik me niet vergis. En het voltage van een zonnepaneel schommelt toch met hoeveel zon er is? Hoe kan ik dit oplossen?

Antwoord

Dag Jens,

De zonnepanelen die gebruikt worden om batterijen op te laden leveren meestal tussen de 15 en de 35V, afhankelijk van de hoeveelheid zon en de laadstroom van de batterij. Een laadregelaar zorgt er dan voor dat de spanning omlaag wordt gebracht. Er bestaan ook speciale laadregelaars die zichzelf zo installen dat ze een maximaal rendement bekomen.

De eenvoudigste manier om de spanning van de zonnepanelen omhoog te krijgen, is om meerdere panelen in serie te zetten. De meeste zonne-installaties schakelen de panelen in serie, en komen zo aan spanningen tot vele honderden volts. Een omvormer zet deze spanning dan om in de gebruikelijke 230V wisselspanning.

Als je echter maar één paneel hebt met een spanning van ongeveer 12V, kan je ook een omvormer zetten die de spanning opkrikt tot een bruikbare laadspanning. Dit zorgt er wel voor dat het rendement van de schakeling omlaag gaat.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen