Kan je waterstof scheiden van zuurstof?

Gust, 38 jaar
29 mei 2011

Regelmatig bezoek ik deze website met veel nieuwsgierigheid om de nieuwe vragen en antwoorden te bekijken.Zelf heb ik een vraag waar ik al een tijdje mee worstel.De vraag is bij me opgekomen nadat ik gelezen had dat een ballon met helium langzaam leegloopt doordat helium een dergelijk kleine molecule is die gewoonweg door de wand van de ballon ontsnapt. Met de wetenschap in gedachte dat helium kan ontsnappen door een ballonwand dacht ik dat het misschien mogelijk was om op dergelijke manier waterstof te scheiden van zuurstof. De gedachtengang die ik heb. Stel nu dat we een kilometerslange buis hebben die enkel aan 1 zijde open is, met de opening naar boven laat je deze zakken in een zeer diep stuk van de oceaan.We bevestigen de buis aan de oceaanbodem om te vermijden dat de buis naar boven komt door de opwaartse kracht.Het onderste stuk van de buis is gemaakt van een soort materiaal waar enkel waterstofmoleculen door kunnen passeren.Is dan de druk hoog genoeg om de waterstofmoleculen van de zuurstofmoleculen te kunnen scheiden.Gesteld dat het zuiver water is dat niet direct het waterstofdoorlatend materiaal zou verstoppen.Zou dit kunnen werken ?

Antwoord

Dag Gust,

Er bestaan inderdaad membranen waarmee zuurstofgas van waterstofgas kunnen gescheiden worden. De toepassing die jij schetst klopt echter niet: in zeewater zit enkel water, H2O en geen waterstofgas H2 of zuurstofgas O2 (op het kleine beetje zuurtstofgas dat opgelost is uit de lucht na).

Om het waterstofgas en zuurstofgas uit water vrij te maken, is een chemische reactie nodig, die elektriciteit vereist. Dan is het echter niet nodig om beiden te gaan scheiden, omdat waterstofgas aan de ene elektrode vrijkomt, en zuurstofgas aan de andere.

           elektriciteit
2 H2O  --------------> 2 H2  +  O2

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen