Kan je met een diploma Orthopedagogie ook als leerkracht lager onderwijs werken zonder iets bijgestudeerd te hebben?

kimberly, 18 jaar
29 mei 2011

Antwoord

Beste Kimberly,

Normaal niet, nee. Lesgeven en kinderen of jongeren met moeilijkheden begeleiden, zijn twee verschillende dingen. Het zijn allebei pedagogische beroepen, maar met toch wel verschillende vaardigheden en kennis. Ik heb in beide soorten opleiding lesgegeven, en het gaat vaak over heel andere dingen, zelfs de mentaliteit en cultuur is wat anders.

Maar er zijn wel mogelijkheden om met een orthopedagogie-diploma in het onderwijs terecht te komen:

  • Een ervan is bijstuderen: de meeste lerarenopleidingen bieden verkorte schakelprogramma's voor wie een bachelor ortho op zak heeft. Soms kan dat zelfs in avond- of afstandsonderwijs.
  • Een ander is een ander soort functie in een school vervullen, zo zijn 'ortho's' vaak heel geschikt om als zorgfiguur leer- en andere problemen aan te pakken (al zegt ik er meteen bij dat de meeste schooldirecties liever iemand aanwerven die ook als leraar kan invallen).
  • Een derde mogelijkheid is het buitengewoon onderwijs, maar ook daar verwachten directies dat je als ortho tijdens je tewerkstelling door bijscholing 'lesbevoegdheid' verwerft.

Overigens moeten ook masters in pedagogiek (officieel 'pedagogische wetenschappen') zoals ik een extra diploma halen om te mogen lesgeven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw