Waarom beweegt mijn kat met zijn staart als hij me ziet?

Ina, 13 jaar
19 mei 2011

Hallo, ik ben Ina en een hele grote dierenvriend. Thuis heb ik 1 konijn en 3 katten. Mijn eerste kat (Missy) heeft 4 keer gejongd. De eerste keer was het niets, maar de tweede, derde en vierde keer hebben we er telkens 1 gehouden. Missy is een jaar geleden weggelopen of verongelukt. Niet zo lang voor ze verdween liet ze 2 kittens achter. Ik heb gelukkig een daarvan kunnen redden op basis van volle melk en lauw water. Maar ik zit al heel lang met een vraagje. Telkens als hij (Pukkie) me ziet, gaat zijn staart heel snel heen en weer rechtop. Hij wordt ook niet graag opgetild maar gaat wel graag op de vensterbank staan om me dan kopjes te kunnen geven. Iemand zei me ooit dat hij op mij verliefd zou zijn. :) Maar zoiets kan toch helemaal niet?

Antwoord

Hallo Ina,

eerst en vooral vind ik het erg fijn dat je een grote dierenvriend bent. Maar wist je, als dierenvriend, dat het eigenlijk niet zo goed is voor poezen om kittens te krijgen? Kattinnen die niet gesteriliseerd worden, lopen veel kans om melkklierkanker (bijna altijd dodelijk) en baarmoederontsteking te krijgen. Om dat te voorkomen, is het beter om een kattin te laten steriliseren voordat ze de eerste keer krols wordt. Zo loopt ze (bijna) geen kans meer op deze akelige ziektes. En wist je dat ook katten aids kunnen krijgen? Ze hebben hun eigen aids-variant, die niet besmettelijk is voor mensen, maar verder heel gelijkaardig is. Ze kunnen het dus krijgen als ze kittens maken met besmette katers. Daarom is het geen goed idee om een kattin zomaar van een onbekende kater kittens te laten krijgen. Het zou best kunnen dat jouw Missy één van deze ziektes gekregen heeft en daarom verdwenen is. Je kan dus beter in het vervolg de andere katten laten steriliseren, dat is veel veiliger voor hen.

Bovendien help je ook andere katten door jouw eigen katten te steriliseren. Helaas laat men in de Belgische asielen elk jaar minstens 11 000 katten inslapen omdat er gewoon te veel katten zijn. Jij kan helpen om dit aantal te verminderen door zelf geen extra kittens meer te laten geboren worden. Als je toch erg graag schattige kittens in huis hebt, dan kan je opvanggezin worden voor een asiel. Die zal dan een nestje kittens bij jou thuis laten opgroeien, zodat ze niet zielig in het asiel moeten zitten. Als ze oud genoeg zijn, dan zoekt het asiel baasjes voor hen. Zo kan je elk jaar een leuk nestje kittens in huis hebben en tegelijk meehelpen aan een goed doel.

Dan even over Pukkie: hij is inderdaad niet verliefd op jou, maar hij ziet je op zijn eigen manier wel erg graag! Het trillen met de staart dat je ziet, heet 'droogsproeien'. Het is dezelfde beweging die ongecastreerde katers maken als ze urine sproeien om hun territorium af te bakenen. Alleen komt er bij droogsproeien geen urine uit. Het is een teken van opwinding. Pukkie zal dus erg blij en opgewonden zijn jou te zien en daardoor gaat hij droogsproeien. De meeste katten vinden het niet zo leuk om opgepakt te worden. Stel je voor dat jij door een grote reus opgepakt zou worden, dat zou je waarschijnlijk ook wel wat akelig vinden? In de ogen van katten zijn wij eigenlijk grote reuzen, dus ze vinden het ook wat akelig om opgepakt te worden, daarom hebben ze het niet zo graag. Dat Pukkie jou kopjes geeft, is om zijn geur op jou af te zetten.W ij ruiken daar niets van, maar katten ruiken véél beter danmensen en ruiken dus wel de geur die Pukkie op jou afzet. Zo weten ze dat jij tot de groep van Pukkie behoort.

Wil je graag meer weten over katten en hun gedrag? Kijk dan zeker eens op www.fwf.nu .

Geef je katten maar een dikke knuffel!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen