Is LVMH een echt bedrijf dat al de merken die bij het conglomeraat horen bezit?

Thijs, 20 jaar
14 mei 2011

Ik kende het bedrijf LVMH al een tijdje (Louis Vuitton Moët Hennessy). Nu had ik net een discussie met mijn vader over wat het bedrijf nu precies is/doet en we kwamen er niet helemaal uit...
Ik dacht dat het allerlei luxemerken als Louis Vuitton, Dior, givenchy en nog vele meer bezat. Mijn vader beweerde echter dat het ónmogelijk was dat deze 3 merken tot éénzelfde bedrijf behoren.
Ik ging nog eens naar de site: http://www.lvmh.com/ en liet hem zien wat het allemaal was. Zoals ik wel dacht stonden al de merken die ik opnoemde op de site. Maar zoals de meeste mannen wou hij zijn gelijk niet afgeven, en liet hij me zien dat er op de site van Dior geen verwijzing staat naar de groep.
Op wikipedia vond ik dat het een conglomeraat is. Dit zou een soort bedrijf/groep zijn die onafhankelijke divisies heeft die op zich los van elkaar staan en ook zelf hun eigen bestuur voeren.
Ik vind het nogal moeilijk om te begrijpen wat het bedrijf nu precies is, en of alle merken (bijna 60) nu echt bij het bedrijf horen en er deel van uitmaken (zoals unilever)

Zou iemand me hier wat meer uitleg over kunnen geven?
Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Thijs,

je hebt het bij het rechte eind. LVMH is een groep die onstaan is uit een aantal fusie operaties (eerst Moet et Chandon met Hennessy, later ook Louis Vuiton). De groep is opgedeeld in verschillende deeltakken (wijn, mode, parfum, horloges en juwelen, retail, een uitgeverij en een bouwer van jachten). Er is één constante: de bedrijven die zij in portefeuille hebben, beheren allemaal merken die tot de (super-)luxe marktsegementen behoren. De idee om wijn en mode bijvoorbeeld in 1 bedrijf onder te brengen is diversificatie van activiteiten: draait de wijnbusiness als gevolg van slecht weer niet zo goed, dan kan de mode het wel goed doen omdat die minder afhankelijk is van het weer bijvoorbeeld. Omgekeerd, zit het tegen in de mode industrie, dan zou een goed wijnjaar een deel van de activiteit kunnen goedmaken.

De grootste aandeelhouder is de groep Arnault (waarvan de Belg Albert Frere een zakenpartner is). Deze groep heeft ook nog belangen in de carrefour.

Reacties op dit antwoord

  • 19/05/2011 - Thijs (vraagsteller)

    Bedankt voor uw reactie!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen