Wie betaalt de Centrale bank voor het drukken van geld?

wendy, 31 jaar
10 mei 2011

Hoe betaalt men dat? Want met geld gaat niet, dat moet eerst gedrukt worden, dus dat zou betekenen dat er eerst een schuld ontstaat... Als er dus inderdaad een schuld ontstaat: is die dan ooit af te lossen?

Antwoord

Nieuwe munten en biljetten moet je zien als goederen die gekocht worden, voornamelijk door private banken om te voldoen aan geldvraag van het publiek. Zij lenen dit m.a.w. uit waardoor de totale geldhoeveelheid verhoogt met een meervoud van de geldbasis (kredietmultiplicator). Voor het drukken van biljetten is de kostprijs zeer laag. Dat is anders voor munten die uit een ander, duurder materiaal bestaan en die gegraveerd moeten worden. Voor de munten met een kleinere waarde zal de kostprijs inderdaad hoger liggen dan de verkoopprijs.

Als je ze allemaal bij elkaar telt zal de productieprijs zeker onder de verkoopprijs liggen. Er ontstaat dus zeker geen schuld. Bovendien is het drukken niet alleen nodig als de centrale bank de geldhoeveelheid wil verhogen maar ook ter vervanging van oude munten en biljetten worden die uit omloop worden genomen. De gemiddelde levensduur van een biljet is bv. 1,5 jaar. Bovendien bestaat er ook een 'moderne’ manier van geldhoeveelheid verhogen waar er geen persen aan te pas komen, 'Kwantitatieve versoepeling’ genaamd. De centrale bank zal bv. obligaties opkopen van banken wat neerkomt op een herschikking van haar balans. Banken kunnen het geld lenen aan kredietnemers waardoor de geldhoeveelheid eveneens zal toenemen, dit maal wel zonder extra geld te drukken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Tom Verbeke

milieu-economie duurzame ontwikkeling

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen