Welke stof zit er in een pingpongballetje? En is deze schadelijk?

Sarah, 28 jaar
13 april 2011

Bij het openbarsten van een pingpongballetje is er een heel scherpe geur waarneembaar, die pijnlijk is aan de luchtpijp. Wat veroorzaakt die geur? Zit er een stof in het pingpongballetje en is deze schadelijk?

Antwoord

Dag Sarah,

Ik weet natuurlijk niet onderwelke omstandigheden dat pinpong balletje opengebarsten is.

Voor zover mij bekend, is een pingpongballetje gewoon gevuld met lucht. Het plastic van pingpongballetjes is celluloid (datg je vermoedeliujk kent van de vroege fotografische film). Celluloid bestaat uit nitrocellulose en kamfer. Pingpongballetjes worden gemaakt door twee helften op elkaar te lijmen (vandaar dat ze gevuld zijn met lucht).

De geur die je hebt waargenomen kan verschillende oorzkan hebben: allereest kan dit kamfer zijn, of resten van de lijm waarmee de helften op elkaar gelijmd zijn. Als dat balletje een aantal jaren oud was, is het ook mogelijk dat de nitrocellulose wat is ontbonden. Nitrocellulose is een vrij onstabiele kunststof (licht ontvlambaar ook) die langzaam stofkstofoxiden vrijstelt. Binnenin het balletje kunnen die niet ontsnappen, en enkel vrijkomen wanneer dat barst.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen