Hoe word je priester?

Jos, 15 jaar
2 april 2011

Antwoord

in bijlage vind je een link naar een Wikipedia waar je concrete informatie vindt waar je priester kan studeren (met name op een seminarie).

Maar een seminarie gaat enkel over de formele vorming: je volgt enkele jaren filosofie en dan theologie. Het kan zijn dat je tussendoor wat stage doet, maar in elk geval na je theologische opleiding gedurende een jaar en dan wordt je gewijd.

Dat is de manier om diocesaan priester te worden, dat wil zeggen, van een bisdom. Je kan ook priester worden binnen een congregatie of orde, maar daar spreekt men dan van paters (die zijn dus ook priester).

Maar er is ook nog iets anders. Priester is niet zomaar een ambt waarvoor je studeert en dat ambt dan later uitoefent zoals bijvoorbeeld dokter of ingenieur of verpleegkundige.

Er is nog zo iets als 'roeping'. Dat wil niet meteen zeggen dat er iemand letterlijk staat te roepen, maar wel dat je je aangetrokken voelt om iets te gaan doen dat niet meteen vanzelfsprekend is. Dat is zoals bijvoorbeeld een kunstenaar, of een onderwijzer, of een dokter die naar Afrika trekt om mensen te helpen. Een priester voelt zich geroepen om met het spirituele, het religieuze van mensen bezig te zijn. Om samen naar antwoorden te zoeken op vragen naar zin in het leven of dat samen met mensen te vieren in goede (bv. geboorte, huwelijk,..) of minder goede dagen (overlijden) dagen. Met andere woorden: spiritualiteit ontdekken en opbouwen is toch wel een belangrijk gegeven voor een priester (maar ook in andere beroepen!) om het vol te houden, ook als het niet gemakkelijk is. Bijvoorbeeld om ongehuwd te zijn (want dat is in de Rooms-katholieke kerk nog steeds de vereiste, niet in andere kerken) en als het ware 'gehuwd' met de gemeenschap en met God te zijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Master Filosofie Herman Lodewyckx

ethiek algmeen; ingenieursethiek, Filosofie algemeen; Afrikaanse Filosofie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw