Waarom stijgt het water in een glas dat over een brandende kaars wordt gezet ?

tanja, 13 jaar
29 maart 2011

In de klas deden we een experiment waarbij de leerkracht een kaars zette in een bakje gevuld met water. Zodra de kaars brandde, zette hij daar een beker omgekeerd over. Toen de kaars doofde steeg het water plots snel in de beker. Hoe kan dit? Als je zuurstof verbrandt, ontstaat er toch evenveel CO2 dus de hoeveelheid gas blijft toch hetzelfde?

Antwoord

Dag Tanja

Het gaat niet om de hoeveelheid gas, die blijft inderdaad dezelfde. Het gaat om de temperatuur. Als gas kouder wordt, daalt de druk.

De kaars dient enkel om de lucht op te warmen. Het glas zet je boven de kaars in het bakje met water. Het gas dat zich dan in het glas bevindt is dus warm door die kaars. Doordat de kaars geen verse zuurstof meer heeft zal die doven, en het gas dat in het glas zit zal dan afkoelen. Het gas krijgt nu een lagere temperatuur, dus een lagere druk. Buiten het glas duwt nog altijd evenveel atmosferische druk op het water, terwijl de druk binnen het glas verminderd is doordat het gas niet zoveel meer drukt als eerst. Het water wordt dus door de atmosferische druk naar binnen in het glas geduwd.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen