Kan een bijenkoningin steken en zal zij dan net zoals de werksters ook sterven? Als dat zo is, maken de werksters dan van een overgebleven bevrucht ei, een nieuwe koningin?

Mindy, 24 jaar
24 maart 2011

Werksters zullen een vijand steken wanneer ze zich bedrijgt voelen. Hierbij verliezen ze hun angel en sterven ze. Nu vroeg ik mij af of een koningin dit ook doet wanneer zij zich bedrijgt voelt. Zal zij dan ook sterven nadien?

En wat dan met de rest van het nest? Zij hebben nu geen koninging meer. Kunnen de werksters toch nog een bevrucht ei "opvoeden" tot koningin met speciaal eten?

Antwoord

Beste Mindy,

De koningin heeft net zoals de werksterbijen ook een angel, maar gebruikt die zelden om de mens aan te vallen. Ze steekt meestal alleen als ze in gevecht raakt met een rivale (andere koningin) in de kolonie. De angel van een koningin heeft geen weerhaken, dit in tegenstelling tot de werksters. Als de werkster steekt zal de met weerhaakjes bezette angel in het slachtoffer blijven steken. Bij het wegvliegen blijft de angel door de weerhaakjes vastzitten en het hele steekapparaat (angel, gifblaas en gifklieren) scheurt uit haar lichaam, met afsterven tot gevolg. Dit is niet het geval bij de koninginnen. Een koningin zal bij het gevecht met een andere koningin alleen maar sterven als ze hevig verwond geraakt, in elk geval zal ze haar angel niet verliezen zoals de werksterbij.

Op het moment dat de koningin komt te overlijden in de kolonie (bv. door ouderdom, door een gevecht tussen 2 koninginnen “op leven en dood”, of door een verkeerde manipulatie van de imker bij het merken van de koningin) treedt in de kolonie min of meer een noodscenario op. De werksters die dit merken zullen binnen zeer korte tijd koninginnencellen aanmaken. In dergelijke situatie is het niet altijd zo dat er al moerdoppen, met eitjes erin, aanwezig zijn in de kolonie. In dat geval maken de werksters zogenaamde “redcellen”. Daartoe worden gewone werkstercellen, met al een larfje erin, omgevormd. De werksters starten onmiddellijk met het geven van koninginnengelei aan de uitverkoren larven. Van elke uitgezochte larve wordt de werkstercel nu uitgebouwd tot een koninginnencel. Zolang de werksters bij deze actie larven uitzoeken die niet ouder zijn dan 36 uur zal hieruit een goede koningin groeien. Als er per ongeluk een oudere larve wordt geselecteerd resulteert dit later in een minder goede koningin.   

Met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen