Ik bezit een schilderij, niet door mezelf vervaardigd maar door een reeds overleden schilder. Kan ik als privé-eigenaar een wereldwijd beeldrecht aanvragen (zoals musea) en waar moet ik daarvoor zijn?

Randall , 41 jaar
23 maart 2011

Ik veronderstel dat een werk als de mona lisa in het louvre als beeld geld opbrengt door middel van postkaarten, posters, afdrukken in andere boeken, etc... Als mijn werk fotografisch in een catalogus wordt vermeld kan iedereen het dan gebruiken,is het gebruikelijk om daar een vergoeding voor te vragen? Hoe maak ik dat beeld ten gelde,bvb. als cover voor een roman? Wat is de prijs van een wereldwijd beeldrecht? Hebben de nabestaanden van de kunstenaar nog rechten?

Antwoord

Als ik het goed begrijp is dit een schilderij van de hand van een overleden schilder waarbij jij geen erfgename bent van die schilder?

Indien dit het geval is, kun jij op geen enkele manier het zogenoemde beeldrecht gaan opeisen.

Beeldrecht is een speciale vorm van auteursrecht.
Auteursrecht (of copyright) krijgt een auteur automatisch bij het maken van een creatief werk, zo bv. heeft de schilder automatisch auteursrecht op zijn schilderij. Dit betekent dat niemand zomaar zijn werk mag kopieren of namaken. Dit auteursrecht geldt tot 70 jaar na overlijden van de auteur. Indien het auteursrecht niet is verkocht (bv. aan musea of andere personen, let op: dit is niet gelijk aan het verkopen van het schilderij), gaat dit auteursrecht bij overlijden over naar de erfgenamen van de auteur. 
Als jij geen erfgenaam bent van die schilder of iemand die werkelijk het auteursrecht heeft overgenomen, dan kun jij dus op geen enkele manier het auteursrecht/beeldrecht opeisen.

Het bezitten van een schilderij geeft je dus geen rechten. Je kunt het schilderij natuurlijk wel altijd doorverkopen, maar niet het auteursrecht van dit schilderij.


Voor de duidelijkheid: dit alles betreft de auteurswetgeving in België.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. dr. Natuurkunde  Natasja Duhayon

Halfgeleidertechnologie, nanotechnologie, micro-electronica, natuurkunde, octrooien

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen