Wie zijn vandaag de grootste filosofen? En waarom?

Andre , 56 jaar
21 maart 2011

Elk tijdperk heeft zijn talenten gehad. Ik denk aan Socrates, Spinoza, Kant, Kierkegaard. Vandaag de dag moeten er toch ook zijn. En we moeten niet vals bescheiden zijn. Misschien is er wel een Belg bij. Met grootste filosoof bedoel ik niet iemand die elke dag op televisie komt.

Antwoord

1. Ik vermoed dat je met 'grootste' filosoof niet bedoelt: in lengte....

2. Wat bedoel je dan wel met 'grootste'?  Wat is je maatstaf? je criterium? Niet elke filosoof is in elke discipline de grootste... Een goed epistemoloog is nog niet meteen een goed ethicus of metafysicus...

3. De filosofen die je citeert zijn in hun eigen tijd wellicht niet als 'grootste' denkers (h)erkend. Zo iets gebeurt pas nadien. En dan blijkt dat sommigen wat succes hebben en anderen minder succes hebben. Dat is nu eenmaal het lot in de geschiedenis. Of plots ontdekt men toch een origineel denker uit bv. de Renaissance die dan via handige marketingsystemen gehypet wordt, maar na de hype is er weer wat nieuws.

4. Dan is er nog het probleem van de geografische afbakening: in je gemeente? in je provincie? in je streek? in Europa? in de wereld?...

5. Zoals je terecht opmerkt: ben je de grootste filosoof omdat je het meest geciteerd wordt? (op TV, in de kranten, in tijdschriften en boeken,...)

6. In sommige kringen (bv. specialisten) zal X. als groot denker worden beschouwd, maar in andere kringen dan volledig onbekend zijn... of men zal beweren dat het geen 'echte' filosoof is.... (bv. omdat hij of zij niet academisch geschoold is als filosoof.

7. Wie moet dan bepalen wie de grootste is? Een soort nobelprijscomité van de filosofie? 

8. Tenslotte: ik hoor in de huidige internationale kringen weinige referenties naar levende Belgische filosofen....

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen