Waarom heeft waterstof met zijn ene elektron een emissiespectrum van 4 lijnen?

Tim, 49 jaar
18 maart 2011

Waterstof lijkt een emiissiespectrum van 4 lijnen te hebben. Wordt dit veroorzaakt door het gegeven dat het ene elektron zich op vijf verschillende orbitalen kan bevinden? (inclusief zijn grondtoestand)

Zo ja, waarom heeft koolstof met zijn zes elektronen dan een emissiespectrum van (voor zover ik weet) van 6, terwij stikstof met zijn 7 elektronen een emissiespectrum van >20 heeft?

Zo nee, en denk ik in de verkeerde richting, wat is dan de reden voor de volstrekt verschillende emissiespectra?

Antwoord

Dag Tim

Emissiespectra krijg je als deeltjes van een hoger naar een lager energieniveau komen. Bij deze overgang komt het energieverschil tussen de twee toestanden vrij als stralingsenergie. Als deze straling in het zichtbaar gebied ligt, tussen 400 en 800 nm, kunnen we ze met het menselijk oog zien. Voor waterstof zijn er zo vier lijnen zichtbaar. Waterstof heeft nog meer overgangen, kijk maar even op bijvoorbeeld Wikipedia. Doordat deze overgangen hogere of lagere energie-inhoud hebben, kan je ze niet zomaar 'zien'. Met moderne apparatuur lukt dit wel, je kan dan lijnen in het UV-gebied (<400 nm) of infrarood (>800 nm) meten.
Voor koolstof (en andere atomen met meer elektronen) worden de spectra nog complexer. Het aantal lijnen in het zichtbaar gebied hoeft daarom niet drastisch te veranderen. Het ligt enkel aan de energieniveaus en de verschillen ertussen hoeveel van de lijnen je kan zien (in het zichtbaar gebied).

Ik hoop dat dit een voldoende antwoord is op je vraag?

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen