De Moorse overheersing van delen van Spanje duurde verscheidene honderden jaren. Als er al sprake is van een Spaans 'ras', hoe groot is daarop dan de invloed geweest van de Moorse overheersing?

Joeri, 40 jaar
14 maart 2011

Is er vandaag de dag een duidelijk Spaans 'ras? Is het terecht om te veronderstellen dat de Moorse overheersing voor een 'gemengd' ras heeft gezorgd? Is het Christelijk gebleven Noord-Spanje dan 'raszuiverder'?
Me dunkt dat het etnisch nationalisme in Spanje hier zijn wortels vindt.

Antwoord

Beste Joeri

In de eerste plaats is het wetenschappelijk niet haalbaar om van een ras te spreken en al helemaal niet om die term aan een natiestaat te linken. Als culturen samenkomen, zoals bij de Moorse invasie in Spanje, vindt er uiteraard uitwisseling van cultuur en van genen plaats. Puur geografisch zou het dan ook logisch zijn dat er meer genetisch materiaal, dat kan gelinkt worden aan het midden-oosten of zelfs Azie te vinden is bij mensen uit het Zuiden van Spanje. Dit vind je immers ook terug in de cultuur en de bouwstijl, etc. Ik sprak nog met een collega antropologe en zij beaamde dat het Spaans nationalisme (als dat al bestaat) voortkomt uit verschillende processen zoals taalfierheid en gevoeligheid, standen, economische belangen in heden en verleden, gemengd met regionalisme dat nationalisme moest worden. Ook de tijd van Franco heeft hier ongetwijfeld een grote rol gespeeld. Ten slotte is het zo dat de wortels van nationlisme vaak imaginair zijn. Dit betekent dat de geschiedenis dan op een dergelijke manier wordt ingekleurd vanuit vaak politieke belangen om een gezamenlijk verleden te creëren. Er bestaat heel wat literatuur als je hierover meer wilt weten onder de zoekterm 'imagined communities'.

Vriendelijke groeten

Johan Jongbloet

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen