"De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren." klopt dit?

Marc, 17 jaar
10 maart 2011

Einstein had vele quotes één daarvan was: "De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren." Dit lijkt logisch want anders zou inderdaad alles tegelijkertijd gebeuren. Maar stel dat je een naam opschrijft. dan begin je met de 1e letter bijvoorbeeld de m en eindig je met de c (marc) als er geen tijd zou zijn zou je die letters dus allemaal tegelijkertijd op moeten schrijven. maar dan klopt de volgorde niet meer want je moet beginnen met een m dus er is theoretisch gezien tijdsverschil tussen de m en de c.
Hoe zit dit?

Antwoord

Beste,

Het is bijna onmogelijk om vragen en antwoorden over een universum zonder tijd op te stellen - tijd is immers een van de dimensies van ons universum, en wij zijn niet in staat om deze 'weg te denken', daarvoor is het menselijk denken er immers te sterk mee verweven.
Het probleem is het volgende: in je vraag zeg je dat zonder tijd alles op hetzelfde ogenblik zou gebeuren. Vervolgens stel je dat er zoiets is als een eerste letter en een laatste letter in een naam wanneer je die opschrijft. Maar hoe definieer je eerste en laatste wanneer er geen tijd is? Dat is onmogelijk.
Einstein's uitspraak moet je meer als poetisch zien. Einstein heeft de manier waarop we over tijd moeten nadenken sterk beinvloed - begrippen als gelijktijdigheid zijn bijvoorbeeld niet absoluut, maar relatief, afhankelijk van de waarnemer - maar zelfs hij kan ons niet zeggen hoe een universum zonder tijd eruitziet.

Met vriendelijke groeten,

Mieke Gorissen

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen