Wat is dit voor insect?

Erik, 27 jaar
9 maart 2011

Ik woon in een studentenhuis en nu kwam ik dit insect tegen met nog een aantal van zijn vrienden rond de koelkast. Dit was de grootste die ik kon vinden +- 2 a 3 mm. Hij heeft 6 pootjes en twee kleine voelsprietjes. Ik vond er ook nog dit eitje (?) bij wat ik aan de rechterkant heb weergegeven.

Ik zat zelf te denken aan een bedwants of een kakkerlak? Maar de foto's die ik gezien heb lijken hier niet erg op.

Mijn excuses voor de niet zo heldere foto.

Antwoord

Beste Erik,

Het is zeker geen bedwants of kakkerlak. Het gaat hier om een kevertje, vermoedelijk het broodkevertje Stegobium paniceum  of de houtworm Anobium punctatum, beide behoren tot de familie Anobiidae: klopkevers. Het eitje waarover je spreekt is geen eitje maar een larve. Op het eerste zicht is dit niet het type larve van Anobiidae-kevers, maar voor een correcte diagnose zijn de foto's hiervoor niet scherp genoeg. Omdat ik vermoed dat de vaststelling gebeurde in de keuken is de kans dan ook heel groot dat we hier te maken hebben met het broodkevertje. De larve van dit insect voedt zich met zetmeelhoudend voedsel, zoals koeken, brood, pasta, meel,...   Het lijkt  me daarom interessant de voedselvoorraden in de keukenkasten te controleren en indien je aangetaste voorraden vindt deze zeker te verwijderen.

Als je echt zeker wilt zijn welke keversoort dit is, kan je altijd enkele kevertjes overmaken aan het ILVO, Diagnosecentrum voor Planten (www.ilvo.vlaanderen.be/diagnosecentrum) voor identificatie en bevestiging.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ing. Johan Witters

identificatie mijten (schadelijke en nuttige) identificatie insecten Land en tuinbouw Gewasbescherming

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen