Mijn vader zegt dat 'tussen de middag' niet bestaat, maar ik denk van wel. Dus: bestaat dat? En waar komt het vandaan?

Cynthia, 12 jaar
8 maart 2011

Antwoord

Beste Cynthia

Tussen de middag bestaat wel degelijk, en komt vaker voor in Nederland dan in België. De periode tussen twaalf en twee kan zo worden aangeduid, maar in België kan je ook onder of over de middag gebruiken. Dat verklaart wellicht de discussie met je vader (fijn overigens om te lezen dat jullie zo begaan zijn met de taal!).

Let wel op: in Nederland verwijst middag ook naar de periode tussen twee en zes, terwijl in België die periode met namiddag  aangeduid wordt. Daardoor betekent tijdens de middag voor een Nederlander 'ergens tussen twee en zes' en voor een Belg vaak 'ergens tussen twaalf en twee'.

Als een Nederlander en een Belg met elkaar afspreken, kan dat tot vervelende situaties leiden. Soms is het daarom beter om specifieker te zijn: na de lunch (i.p.v. na de middag), tussen de middag, tijdens de lunchpauze, in de middagpauze, of je vermeldt gewoon een specifiek uur. Maar in België zijn de alternatieven onder de middag en over de middag dus ook wijd verspreid. De periode omstreeks 12 u. duiden we aan met rond de middag (en niet op de middag).

Waar tussen de middag precies vandaan komt, kan ik niet met volledige zekerheid zeggen, maar ik vermoed dat het voortkomt uit een vroegere aanduiding zoals tussen de ochtend en de namiddag, wat later verkort is tot tussen de middag.

Vriendelijke groet

Lieven Buysse

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Lieven Buysse

Algemene Taalkunde, Engelse taalkunde, Nederlandse taalkunde

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen