Is dit een meteoriet?

Robin, 20 jaar
4 maart 2011

Ik heb al jaren een steen in mijn bezit. Van buiten lijkt hij verhit maar aan de binnenkant zitten er allemaal vreemde witte bolletjes structuren (zie foto). Ik heb echt geen idee wat het is. Is dit een meteoriet? Zitten er in de binnenkant een soort versteende bacteriƫn?

Antwoord

Dit is geen meteoriet, maar een aards gesteente. De vreemde witte bolletjes binnenin zijn geen versteende bacteriën maar een secundair mineraal dat in een bestaand gesteente is ontstaan. Naar alle waarschijnlijkheid (op zicht bepaald) is dit een "amygdaloidaal' basalt, een vulkanisch gesteente, gestold uit een vloeiende lavastroom. De bollen, hol aan de buitenzijde en witgevuld binnenin, zijn sporen van luchtbellen die in de nog stromende, stollende lava zijn gevangen. Oorspronkelijk waren dus alle ronde vormen hol na het stollen van de lava. Zeolieten zijn aluminiumsilicaten met een regelmatige maar open kristalstructuur, met bleke kleur en licht gewicht. Zij ontstaan wanneer hydrothermale oplossingen, vanuit vulkanische warmwaterbronnen de holtes vullen en de opgeloste minerale zouten gaan uitkristalliseren.
Zeolieten kunnen ook laagvormig worden afgezet als neerslag, bijvoorbeeld in meren, en vormen dan gegeerde grondstoffen met zeer diverse toepassingen, bijvoorbeeld in kattenbakvulling.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen