Wordt onze bewustzijn beïnvloed door de 11-jarige zonnecyclus? Afgelopen week was er een zonnevlam en de meeste mensen die ik sprak, sliepen slecht.

Terry , 30 jaar
2 maart 2011

Antwoord

Het is natuurlijk gevaarlijk zo maar een verband te leggen. Stel dat die week meer mensen slecht geslapen hebben, wat bewijst dat dan? Het is niet omdat twee dingen gelijktijdig gebeuren dat er ook een verband bestaat.
Een vermoeden is nog geen bewijs, en om dat echt na te gaan zou men de slaapervaring van een statistisch groot genoeg aantal mensen moeten opschrijven. Vooral de correcte vraagstelling zal zoals steeds bij statistiek van groot belang zijn. Je begrijpt als ze zou vragen:
"Er is momenteel een grote zonneuitbarsting, ik heb precies niet goed geslapen, en jij?"
dan is de kan groot dat een aantal mensen zullen antwoorden in de zin van "awel, nu ge het zegt, ik ook niet", omdat de vraag, doordat ze ook een mogelijke oorzaak verklapt, de mensen al in een zekere richting duwt.
Dat slecht slapen, zelfs al is het waar, kan ook misschien een totaal andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld omdat het die week plots een paar graden warmer is 's nachts.
Ik sluit het verband niet a priori uit, maar het moet wel op een correcte statistische manier onderzocht worden. Onderzoekers uit de menswetenschappen zouden zeker zo'n experiment op wetenschappelijk correcte manier kunnen opzetten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen