Is drinken uit een metalen drinkfles ongezond?

Lara, 11 jaar
26 februari 2011

Mijn vriendin zegt dat drinken uit een metalen drinkfles ongezond is, want dat er bacteriƫn in zitten en dat je daarvan ziek kan worden. Is dat waar?

Antwoord

Lara,

drinken uit een metalen drinkfles is niet ongezonder dan uit een plastic fles. Er kunnen inderdaad bacteriën in zitten, maar die zitten overal in onze omgeving en dus ook in een plastic fles. Het belangrijkste is dat je een fles na elk gebruik zeer goed uitspoelt. Af en toe de (metalen) drinkbus uitspoelen met heet water zal bovendien de bacteriën doden, dus dan ben je helemaal zeker.

Soms kan een ander probleem optreden met een drinkbus: als je er drank in doet, dan is het mogelijk dat een metalen drinkbus een heel klein beetje van het metaal afgeeft aan de drank; een plastic drinkbus kan een heel klein beetje van de plastic afgeven. Dat noemen we migratie.

Gelukkig gaat het om zeer kleine hoeveelheden en is er een zeer strenge controle vooraleer drinkbussen mogen verkocht worden. Bij die controles wordt nagegaan of de migratie binnen de veilige grenzen blijft. Is dat niet het geval, dan mag de drinkbus niet verkocht worden.

Johan Claes

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.ir. Johan Claes

Biowetenschappen Voedingsindustrie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen