Bij mijn zoontje van 2 jaar is CMV-virus vastgesteld bij een bloedafname begin januari. Nu is het eind februari; hoelang is mijn zoontje besmettelijk?

Joke, 33 jaar
20 februari 2011

Ik ben 8 weken zwanger en weet van de pediater van mijn zoontje en mijn gynaecoloog dat ik heel erg moet opletten. Dat doe ik dus, maar graag had ik geweten hoelang ik eigenlijk in die onzekerheid moet leven.

Antwoord

Als u zelf nog niet besmet bent geweest en dus vatbaar voor infectie moet u vermijden met het virus in contact te komen. De overdracht gebeurt door contact met lichaamsvochten (bv. via mond/neus aangeraakt met besmette handen). Het virus kan langdurig uitgescheiden worden, eens besmetting verlaat het het lichaam niet meer maar wordt wel onderdrukt. Bij jonge kinderen is de urine een voorname bron van virus.

Daarom steeds handen wassen na verversen luiers of contact met urine van het kind (ev. ook antiseptische handgel/vloeistof gebruiken), regelmatig tussendoor de handen wassen na direct contact (zeker als er speeksel op handen komt), en kussen op de mond vermijden. In de praktijk is het dus niet eenvoudig om als jonge zwangere moeder besmetting te vermijden als het geboren kind het virus actief verspreidt, maar er zal ook niet steeds een gevolg voor het ongeboren kind merkbaar zijn. Toch blijft het aangewezen om deze inspanning te doen tot het einde van de zwangerschap. Voor meer advies kan u bij uw huisarts terecht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen