Ik heb een vraag - homepage

Hebben wij dezelfde ouders?

pijl16/02/2011 - Lia (47 jaar)

GezondheidContext van de vraag:

Wij zijn met 5 kinderen, 3 hebben o+ als bloedgroep, 1 b+ en de laatste ab- Mijn moeder had o+ en van vader weten wij het niet. Hebben wij dan wel dezelfde ouders?


Antwoord

Beste Lia,

Indien de bloedgroepen die je hebt opgegeven juist zijn, hebben de eerste vier kinderen dezelfde moeder en vader. De vader heeft dan bloedgroep B+ of B-.

Het vijfde kind klopt echter niet, een moeder met bloedgroep O kan, afhankelijk van de vader, kinderen krijgen met bloedgroep O, A of B, maar echter nooit kinderen met bloedgroep AB, maakt niet uit wat voor bloedgroep de vader heeft. Ben je wel zeker dat de bloedgroepen juist zijn? Een bloedgroep kan soms foutief bepaald worden. Ik ga ervan uit dat de moeder wel degelijk moeder is van de vijf kinderen. In dat geval kunnen de opgegeven bloedgroepen niet kloppen en heeft ofwel het vijfde kind bloedgroep B ipv AB (lijkt me het meest logisch), ofwel heeft de moeder bloedgroep A ipv O. In deze twee gevallen is het wel degelijk mogelijk dat alle kinderen dezelfde moeder en vader hebben.

Deze vraag werd beantwoord door:
Dr. ir. Tim Vleugels
Onderzoeker

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Universiteit Gent
Universiteit Gent
 
Enkel de vraagsteller en de wetenschappers kunnen reageren op deze vraag en het antwoord.