Zijn biologisch geteelde producten echt beter dan de traditionele?

simon, 24 jaar
14 februari 2011

Biologisch geteeld vlees en groenten worden tegenwoordig sterk gepromoot in de winkel. Maar zijn ze echt zoveel beter dan de traditionele varianten uit de intensieve landbouw? Ik denk bijvoorbeeld aan volgende aspecten:

De productie van biologische gewassen/vlees ligt lager dan die van traditionele. Bijgevolg is er dus meer oppervlakte nodig om éénzelfde hoeveelheid te produceren. Is dit in een tijd, waarin land heel schaars is, niet juist negatief? Om één persoon te voeden is een grotere oppervlakte nodig waardoor je in principe de oppervlakte die een andere persoon kan gebruiken om zich te voeden 'afneemt'.

Is het echt gezonder? In de traditionele landbouw zijn er sterke reglementeringen rond gebruik van pesticiden enz.... Na gebruik van deze producten en bijvoorbeeld ook antibiotica bij dierlijke productie moet er een bepaalde tijd gewacht worden voordat de producten kunnen verkocht worden. Is het daarom niet even schadelijk/gezond om traditionele produchten te eten? Ik veronderstel dat hier niet altijd alles volgens de regels verloopt, maar is dat kan ook het geval zijn in de biologische industrie?

De enige verschillen die ik zie zijn de impact op het milieu (al wordt dat een beetje afgezwakt door het feit dat biologische landbouw een grotere oppervlakte nodig heeft voor de zelfde productie), en het verschil in dierenwelzijn in de veeteelt.

Kloppen mijn veronderstellingen of mis ik bepaalde dingen?

Antwoord

U hebt zelf grotendeels het antwoord al gegeven, met andere woorden: uw redenering klopt wel hoor.

Prof. Guido Van Huylenbroeck van UGent heeft een literatuurstudie gemaakt over dit onderwerp. Vele onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen. Zijn conclusie was dat er geen kwaliteitsverschil kan aangetoond worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen