Bij gebrek aan materiaal voor elektroforese ga ik de nitriet- en nitraatgehaltes van een oppervlaktewatermonster bepalen met gebruik van spectrofotometrie.

Renaat, 46 jaar
10 februari 2011

Mijn gebruikte kleurstof is het reactieproduct van nitriet met sulfanilzuur en naftylamine. Het nitraatgehalte zou moeten kunnen worden bepaald door het eerst (volledig!) om te zetten in nitriet en vervolgens dezelfde spectrofoto meting uit te voeren en het verschil met de vorige meting te bepalen.
Ik heb gehoord dat er methodes zijn om nitraat specifiek en volledig om te zetten in nitriet zónder storende bijproducten, maar weet niet wat deze methodes zijn.
N.B.: er moet dus rekening gehouden worden met eventuele neven-reacties. In het uiteindelijke monster zit o.a. nitraat, nitriet, ammonium, fosfaat en natuurlijk het gebruikte sulfanilzuur en naftylamine. de pH ligt rond de 5.

Antwoord

Dag Renaat

In literatuur vind je meestal de omzetting van nitraat naar nitriet met cadmium.
Via de link moet je normaal wel verder geraken.

Je kan anderzijds ook nitraat bepalen met een fotometrische methode zonder het eerst naar nitriet om te zetten.

Na-salicylaat vormt met nitraationen het geel gekleurde Na-nitrosalicylaat (lmax.= 420 nm).
Deze methode is bruikbaar tussen 0,2 en 40 mg/l nitraat.  Beneden 0,5 mg/l is ze echter onnauwkeurig. Het staal moet worden afgekoeld tot 4 °C.  De bepaling dient binnen 2 à 3 dagen te worden uitgevoerd. Ik weet echter niet juist uit welk boek deze bepaling komt.

Hopelijk kan je zo verder?

Als je meer info wil, kan je altijd in de KHLim-IWT mediatheek (Diepenbeek) terecht, daar staan heel wat boeken met analysemethodes. Via de catalogus (zie link) kan je al opzoeken welke boeken interessant kunnen zijn.

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen