Wat is het verschil tussen grid computing en cloud computing?

André, 53 jaar
3 februari 2011

Ik las op deze site wat grid computing is. Ik had het idee dat de beschrijving hiervan eerder sloeg op cloud computing. Of zijn beide dezelfde? En wat is de toekomst van cloud computing?

Antwoord

Beste André,

Grid computing en cloud computing zijn inderdaad nauw aan elkaar gerelateerd.
 
Kortweg:
- 'grid computing' is het aaneenschakelen van verschillende (geografisch verspreide) computers om zo 1 grote infrastructuur te vormen. 
Het grote voordeel is de idee dat iedere computer zo optimaal mogelijk benut zal worden. Bv: we gaan ervan uit dat jouw eigen computer deel uitmaakt van een grid. Zelfs wanneer je dan zelf geen gebruik maakt van je eigen computer, zal de rekenkracht van deze zo veel mogelijk aangewend worden voor andere applicaties van andere grid-gebruikers.
Je kan de grid dus het best vergelijken met 1 grote computer met veel verschillende gebruikers.
Een voorbeeld hiervan is SETI@home 
 
- 'cloud computing' gaat een stap verder. Hierbij maak je niet alleen gebruik van de rekenkracht van 1 groot grid, maar kan je data in de cloud/grid bewaard worden, kan het zijn dat je applicatie zich in de cloud bevindt, ... de nood aan een eigen PC vervalt dus.
Een voorbeeld hiervan zijn de Google Apps zoals Google Docs... je weet zelfs niet waar de applicatie zich bevindt en zelfs niet waar je documenten zich bevinden. Maar ze zijn wel ten allen tijde beschikbaar!
 
Wat de toekomst van cloud computing betreft... het zal een voortzetting worden van het vorige maar dan meer transparant en voor alle soorten toestellen.
Beste voorbeeld: http://www.apple.com/icloud/

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen