Wie heeft de bacteriële infectie listeriose ontdekt?

Marjolein, 16 jaar
2 februari 2011

Ik vraag me af wie listeriose ontdekt heeft. Ik weet wel dat de infectie vernoemd is naar Joseph Lister, maar niet of hij het heeft ontdekt.

Antwoord

Beste Marjolein,

De bacterie die listeriose veroorzaakt, Listeria monocytogenes is inderdaad genoemd naar Joseph Lister maar is niet echt door hem ontdekt.

De eerste isolatie van deze bacterie was uit hersenvocht van een patiënt met hersenvliesontsteking en dateert al van 1921. Het waren de artsen Dumont en Cotoni van het Pasteur Instituut in Parijs die deze patiënt behandelden en zij schreven hun bevindingen neer in de annalen van dit instituut.

Enkele jaren later, in 1926 beschreef de microbioloog Murray deze bacterie (die toen nog Bacterium monocytogenes heette) nog meer in detail na een uitbraak van Listeriosis in een dierenverblijf van konijnen en cavia's. Hij typeerde deze bacterie verder en publiceerde zijn bevindingen in het Journal of Pathological Bacteriology.

Pas in de jaren 1940 heeft men de naam gewijzigd in Listeria monocytogenes, als eerbetoon aan Joseph Lister (bacteriën veranderen zo wel vaker van naam...). 

Hopelijk is dit voldoende als antwoord op je vraag !

Vriendelijke groet,

Glenn Van den Bosch

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen