Is het mogelijk om het broeikaseffect met behulp van spiegels tegen te gaan?

Lyke, 13 jaar
31 januari 2011

Stel dat er overal op de wereld, met uitzondering van al het water, spiegels werden geplakt. Zou dan de aarde, aangezien hij dan meer warmte kwijtraakt dan hij krijgt, afkoelen? Zouden wij zo het broeikaseffect kunnen tegengaan?

Antwoord

De aarde zou inderdaad afkoelen, en geen klein beetje. Alle energie die wij, en de andere levende wezens, hier verbruiken, komt uiteindelijk van de zon. Als je dat allemaal terugkaatst, dan gaat de aarde afkoelen tot de temperatuur van de ruimte eromheen, en dat is zo ongeveer min 270 °C. Als je nog zonlicht op de oceanen laat vallen, nemen die nog wat warmte op, maar niet genoeg om te beletten dat ze dichtvriezen.

De redenering klopt niet helemaal, omdat de aarde radioactief is, en daardoor zelf ook nog wat warmte produceert (die warmte drijft bijvoorbeeld de vulkanen op aarde aan, en maakt dat de continenten ten opzichte van elkaar bewegen).

Je zou kunnen proberen om slechts een deel van de aarde met spiegels te bedekken, tot je een aangename temperatuur bereikt, maar dat is in de praktijk onbetaalbaar, en ook ondoenbaar. Want je zou dan zo sterk ingrijpen op de verdeling van de warmte over de aarde, dat je gigantische stormen zou veroorzaken (wind ontstaat omdat de lucht probeert de ongelijke verdeling van de warmte over te aarde ongedaan te maken door warmte te transporteren van warme naar koude gebieden). Het hele klimaat zou compleet ontregeld zijn. De gevolgen daarvan zijn niet in detail te voorspellen, maar ga er maar vanuit dat ze minder aangenaam zijn dan het huidige klimaat.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Pieter Van Dooren

wetenschapsjournalist met brede kennis

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen