Is zuurstof brandbaar?

sarafina, 17 jaar
30 januari 2011

Als ik mij niet vergis is zuurstof een van de elementen die nodig zijn om een verbranding te laten verlopen. Is zuurstof nou brandbaar of niet? Of helpt het alleen bij het versnellen van het proces?

Antwoord

Het antwoord is NEE. Zuurstof is geen brandstof op zichzelf. Vlammen, vuur en alle aanverwante chemische reacties zijn een gevolg van een brandstof die wordt geoxideerd, of wordt gecombineerd met zuurstof. Dizuurstof(gas) is essentieel voor alle verbrandingsreacties en is een belangrijke speler in corrosie (roesten). Het toevoegen van (extra) zuurstof aan een brandende brandstof zorgt ervoor dat het vuur veel harder brandt, én heter is. Zuurstof op zichzelf zal echter niet branden. Als dat zo was, zou onze atmosfeer (dat is 20,9% dizuurstof) al lang geleden opgebrand zijn. Zuurstof wordt gemengd met een aantal verschillende brandstoffen om een snellere, hetere vlam te bekomen. Acetyleen, gebruikt in metaal snijbranders, wordt gemengd met zuurstof om een super hete vlam te verkrijgen die snel door metaal kan snijden. NASA maakt ook gebruik van zuurstof om waterstof te verbranden, niet alleen om een snellere verbranding te krijgen in de raketmotor, maar ook omdat de aanwezige zuurstof in de atmosfeer veel schaarser wordt als je hoog in de atmosfeer zit.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Jan Buytaert

Biomedische Fysica en Optica: *midden- en binnenoor mechanica *elektro-optica *tomografie *interferometrie *3D beeldvorming *endoscopie *beeldverwerking *profilometrie *topografie *programmeren *klassieke fysica

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen