Hoe komt het dat mensen schilderijen,tekeningen,gedichten,... elk anders interpreteren?

Annelien, 13 jaar
14 mei 2008

Als mensen naar een schilderij kijken, zien ze er (meestal) iets verschillend in. Dit is ook zo bij het horen van een gedicht, ..
Ik vraag me af waarom, want eigenlijk zien/horen ze toch hetzelfde? :)
Alvast bedankt :)

Antwoord

Dag Annelien,

Dat is een erg goeie vraag, en het klopt ook wat je zegt: kunst wordt door iedereen anders 'gelezen'. Niet alleen kunst trouwens, ook alle andere vormen van signalen en waarnemingen. Dat komt omdat iedereen een ander klankbord in zijn of haar hoofd heeft. Iedereen vindt iets anders belangrijk, beleeft iets vanuit een ander standpunt. Als dat zo is op individueel vlak, dan is dat zeker zo doorheen de tijd, of naar gelang je herkomst. Een voorbeeld zou kunnen zijn: wij vinden open ruimte en landelijke landschappen mooi, omdat die ruimte dreigt verloren te gaan omdat alles volgebouwd wordt. Dat is typisch voor ons en van deze tijd, dus gaan we 'oude' landschappen nu beschermen en waarderen. In de middeleeuwen was alles open en landelijk, dus keek men daar niet naar om. In de 19de eeuw waardeerde men in België oude kunst meer als een weergave van een glorierijk verleden, omdat we een jong land waren, dat nog zijn identiteit moest vinden en die zocht in de tijd dat bijvoorbeeld Rubens, een internationale beroemde schilder, in 'ons' Antwerpen rondliep!
Nu zijn we misschien meer onder de indruk van hoe Rubens in zijn kunst met licht en donker speelt, met andere woorden, ons emotioneel aangrijpt. En zo is ons denken zelf ook iets dat je kan bestuderen, want ons denken is gebonden aan tijd en ruimte en heeft een geschiedkundige component. Er bestaat dan ook zoiets als ideeëngeschiedenis, zeker ook wat het waarderen en 'lezen' van kunst en bepaalde vormen van cultuur betreft.
Is dit ongeveer een antwoord op je vraag?

Beste groet,

Prof Tys van de vakgroep Kunstwetenschappen en Archeologie van de VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw