kan boterzuur een gatje in een plastic fles maken?

dylan, 11 jaar
19 januari 2011

ik heb op het internet gevonden hoe ik een stinkbom kan maken. Ik heb aardappelschillen in een plastiek flesje gedaan met water en een laagje olie. Dit mengsel word boterzuur. Op het internet stond dat ik dit in een glazen pot of flesje moest doen. Wat zou hiervoor de reden zijn?

Antwoord

Beste Dylan,

Wat ik vermoed is dat de suggestie om dat in een glazen pot te doen te maken heeft met een beetje willekeurige keuze van de maker van het recept. Je gedachte dat misschien een plastic fles niet bestand zou zijn tegen de inhoud van het gistende mengsel, is denk ik niet van toepassing. De meeste plastic flessen zijn gemaakt van PET (colaflessen) en melkflessen van PE. Van deze twee is de laatste het meest bestand tegen afbraak door andere stoffen tot een temperatuur van 100°C. Daarna, als je wat hoger in temperatuur gaat, wordt het materiaal slap. PET is anderzijds ook nog zeer bestand tegen de invloed van chemisce stoffen. Met andere woorden daar is echt geen probleem mee. Meer zelf, ik vind je idee om plastic flessen te gebruiken uitstekend. Ze zijn veel veiliger!

Ik zou je wel willen waarschuwen dat als je dan de fles met de aardappelschillen enz.. sluit (er een stop op zet) dat door gisting wel gassen gevormd worden die de fles kunnen vervormen door de druk en waarbij dan de fles kan openscheuren. Dus ik zou aanraden, een stop er maar lichtjes op te zetten zodanig dat gassen die zich vormen kunnen ontsnappen. En doe dat niet op je kamer want de gassen stinken ook.

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dirk Vanderzande

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen