si dat waar da kristalsuiker vergif is sommigen zeggen van niet en ander van wel

zeno, 15 jaar
16 januari 2011

dus ik weet niet wat ik moet geloven

Antwoord

Beste Zeno,

Om je gerust te stellen, kristalsuiker of sucrose is geen vergif. Bij matig gebruik kan het helemaal geen kwaad. Het wordt gebruikt in veel producten (frisdrank, koekjes, ijs, maar ook brood, sauzen en noem maar op), omwille van zijn zoete smaak. Het kan wel ongezond worden als je het al te vaak in grote hoeveelheden eet. Je kent misschien wel de relatie tussen veel snoepen en tandbederf. Daar is het de sucrose die de bacteriën op je tanden doet werken en zo gaatjes kan veroorzaken. Daarnaast is suiker ook erg calorierijk en als het niet direct verbrand (door te sporten of veel te bewegen) wordt het in je lichaam opgeslagen als vet. Je kan er dus dikker van worden. Minder bekend, maar zeker zo gevaarlijk, is de relatie tussen teveel suikergebruik en suikerziekte. Wanneer je suiker eet, reageert het lichaam door een hormoon insuline te produceren. Dit hormoon verlaagt het suikergehalte in het bloed. Als je nu vaak veel suiker eet gaan je cellen minder reageren op insuline en blijft je bloedsuikerspiegel hoog en dit is gevaarlijk, je kan suikerziek worden. Men spreekt van diabetes type 2. Samengevat, suiker is lekker, ervan genieten mag, maar doe het met mate.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen