Welke kevertjes zijn dit?

Benedikt, 34 jaar
12 januari 2011

Ik heb sinds een aantal dagen last (in huis en dan vooral in de keuken) van een hele hoop kleine zwarte "kevertjes". Ze kunnen vliegen en zijn bijzonder aangetrokken tot licht. Ik heb geen idee vanwaar ze komen, ze zijn maar 1 à 2 mm groot en ze zijn zo klein dat er amper een foto van te nemen is (in de bijlage evenwel toch een poging).
Hebt u enig idee wat dit kan zijn? Hoe kunnen ze bestreden worden?
Alvast bedankt
Benedikt

Antwoord

Beste Benedikt,

Op basis van deze foto met zekerheid zeggen om welk insect het juist gaat, vind ik een risicovolle onderneming. Aangezien je de insecten vooral in de keuken aantreft, vermoed ik dat het een voorraadbeschadiger is. De kans is dan heel groot dat het om het broodkevertje Stegobium paniceum (familie Anobiidae, klopkevers) gaat. Dit insect voedt zich met zetmeelhoudend voedsel, zoals koeken, brood, bouillonblokjes, beschuiten, macaroni, graan, meel, enzovoort.

De volwassen kever legt gemiddeld 50 tot 60 eitjes, liefst op een donkere plaats. Uit de eitjes komen larven, die vier vervellingen ondergaan, en nadien verpoppen in een cocon van voedseldeeltjes en speeksel. De ontwikkelingsduur van ei tot kever duurt ongeveeer 7 maanden bij een temperatuur van 18 °C. ; bij 26 °C duurt de levenscyclus maar 2 maanden. In onverwarmde ruimten is er maar 1 generatie per jaar, in verwarmde ruimtes zijn er 2 tot 3 generaties per jaar. De volwassen kever voedt zich niet en doet ook geen schade. Het zijn de larven die op zoek gaan naar voedsel, hierbij zijn zij vrij beweeglijk. Na de verpopping vreet de kever ronde uitvliegopeningen, dit kan zelfs in plastic, papier en metaalfolie van verpakkingen.

Alle voedselvoorraden in de keukenkasten worden best gecontroleerd en de aangetaste voorraden moeten worden vernietigd. De resterende voedingsmiddelen kunnen eventueel in goed afgesloten blikken of potten worden bewaard. Doorgaans raden wij aan heel intensief de stofzuiger te gebruiken om de grote aantallen kevertjes te verwijderen. In elk geval moet de besmettingsbron worden gelokaliseerd en verwijderd. Dit kan bv. een aangekocht pak spaghetti zijn, of andere voedingswaren. In principe is hiermee het probleem voor een groot deel opgelost. Indien gewenst zijn er in de handel (grote tuinzaken) producten voorhanden tegen kruipende insecten in de woning (o.a. broodkever), waarmee de schuilplaatsen van de kevers (kieren) kunnen worden behandeld.

Je kan eventueel enkele kevertjes overmaken aan het ILVO, Diagnosecentrum voor Planten (Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke) voor verdere identificatie en bevestiging.  

Met vriendelijke groeten

Hans  

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen