Iemand zwaar en sterk is aan het touwtrekken met iemand die zwakker en lichter is en daarna trekt hij de lichtere over het midden. Wie heeft de grootste kracht gezet?

leerling, 17 jaar
11 januari 2011

Dit is een vraag die op twintig percent van ons kerstexamen fysica zesde jaar stond. Bij het bespreken van het examen in januari vertelde de leerkracht dat beide evenveel kracht zetten. Dit kan toch niet? Ik begrijp wel dat de spankracht in beide uiteinden van het touw even groot is, maar de sterkere zal toch een grotere kracht moeten zetten om het hele systeem in zijn richting te laten bewegen? Is deze situatie niet analoog met het toestel van Atwood?

Klopt deze illustratie van de situatie die ik heb gelaakt?

Alvast bedankt

Antwoord

Bij touwtrekken is inderdaad de kracht op elk eind van het touw even groot (3e wet van Newton!).
Maar bij de grote zware persoon heeft is een grotere kracht nodig eer hij begint te glijden over de vloer (evenredig met zooloppervlak en met gewicht) dan bij de lichtere.
De kracht overgebracht door het touw is groter dan die wrijvingskracht bij de lichtere, die beweegt dus naar de sterkere toe; diezelfde kracht is kleiner dan de wrijvingskracht bij de zware, en die blijft staan.

Bij het toestel van Atwood is er (idealiter) geen wrijving en ook geen evenwicht (tenzij de gewichten aan elk eind gelijk zijn). Dus zodra je zelf niets meer aanraakt begint alles te bewegen, hoe klein ook het verschil in gewicht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen