Hoe wordt een stop-motionfilmpje gemaakt?

eline, 12 jaar
10 januari 2011

Antwoord

Dag Eline,

Stop-motion wordt gemaakt door allemaal aparte fotootjes te nemen van een voorwerp, en dit voorwerp steeds iets te verplaatsen. (zie 'moving Penny' van Wikipedia).

Omdat de beeldjes snel na elkaar getoond moeten worden, en omdat de voorwerpen altijd maar een klein beetje bewegen, lijkt het erop dat dit mooie bewegingen zijn.

Voor video/tv zijn 25 beeldjes per seconde nodig, voor film 24 per seconde. Soms worden er maar de helft van dat aantal beeldjes genomen, maar dat kan men zien aan de kwaliteit van het filmpje.

Men kan foto's nemen van voorwerpen die men laat bewegen, maar het best gekend zijn de klei-animaties, zoals op: http://www.youtube.com/watch?v=FC31DsS9uUk.

Voor het maken van die filmpjes kan je een fototoestel gebruiken en een computerprogramma dat van die foto's een filmpje maakt.
Het is ook mogelijk dat te doen met een speciale videocamera die niet 'filmt', maar allemaal aparte foto's maakt.

Als je snel een klein stop-motion filmpje wil maken, kijk dan eens op http://www.homepage-maken.nl/artikelen/wd/animatedgifs.php. Hier wordt uitgelegd hoe je een animated gif moet maken.  Animated gifs zijn mini stopmotion filmpjes die snel op internetpagina's kunnen worden gezet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir Luc Bosmans

Technologie in de audiovisuele sector

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170 B-1070 Brussel
http://www.erasmushogeschool.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen