werkt een smartphone gekocht in nederland net zo goed in belgie?

eddy, 58 jaar
6 januari 2011

werkt een smartphone gekocht in nederland net zo goed in belgie? ofte moet de fabrikant voor elk land andere aangepaste software plaatsen ? graag wat meer uitgebrijde uitleg hoe en wat de verschillen zijn . eventueel lijst/overzicht van landen waar de toestellen kompleet compatibel zijn in mogelijkheden/settings etc etc . in't kader van internet verkoop kan dat soms nuttig zijn om te weten . oprechte dank - edegem

Antwoord

Dag Eddy

Ik denk dat het tweede gedeelte van je vraag een beetje buiten het bestek van deze site valt. Daarvoor moet je eerder terecht bij bijv. Test Aankoop. Ook publiceren verschillende bedrijven tabellen met vergelijkingen tussen de verschillende merken en modellen.
Voor wat betreft je eerste vraag: als je in Nederland om het even welke gsm of smartphone koopt, los van een operator, zal die in België net zo goed werken. Wat je dus niet moet doen is een of ander combinatieaanbod kopen, bijv. een dure telefoon voor 1 euro, op voorwaarde dat je bijv. 2 jaar klant blijft bij die of die operator. In principe is die telefoon dan gelinkt aan die operator; men spreekt van een zgn. 'simlock'. Nu moet je ofwel dus bellen via die operator (wat duur is vanuit België) of die 'simlock' laten verwijderen. Er zijn geen betrouwbare bedrijven die dit laatste doen; je kan wel terecht bij duistere bedrijfjes, die zo'n 'simlock' voor jou verwijderen. Weet echter dat dit niet zonder risico is (de software kan beschadigd raken) en dat de fabrikant alle verantwoordelijkheid zal afwijzen.
Samengevat: je vindt op de Belgische markt zeker een apparaat wat voor jou geschikt is. Zeker in deze soldenperiode zijn er zaakjes te doen. En misschien nog een tip: probeer een toestel te vinden dat aan jouw behoefte voldoet, niet alle mogelijkheden zijn interssant. En bedenk dat dataverkeer via je gsm niet gratis is; ook daar loont het de moeite de diverse operatoren te vergelijken !

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen