Waarom zijn de mensen die in warmere streken wonen, donkerder dan mensen die in koude streken wonen? Ik ga ervan uit dat wit beter reflecteert en dus beter is bij warmte. Is dit een fout van de natuur?

gunther, 48 jaar
14 mei 2008

Volgens mij zou het logischer zijn als mensen in warmere streken een lichtere huiskleur hadden. In de zomer dragen we ook lichtere kleuren omdat koeler te blijven. vb. Een frigo of een caravan is ook steeds wit omdat het dan beter koel blijft.
Ijsberen, poolvossen ... zijn ook wit, enerzijds schutskleur maar ook voor de warmte.
Is dit bij de mensen dan een foutje van de natuur?
Dat het zou komen omdat we niet meer behaard zijn is het ook niet. In warme streken hebben de mensen donker haar en in koudere streken blond.

Antwoord

Dit is zeker geen fout van de natuur, maar effectief een aanpassing om te overleven. Het verband met huidskleur is niet zozeer de omgevingstemperatuur, maar het lichtregime in die tropische streken. Er is namelijk een zeer nauw verband tussen de huidskleur van lokale bevolkingen en de hoeveelheid licht die in een bepaald gebied invalt, vooral dan de daarmee gepaard gaande hoeveelheid UV-straling. Hoe meer UV-stralen in een gebied, hoe donkerder de huid is.

Je kan je nu natuurlijk afvragen, waarom is de huid dan donkerder in sommige gebieden, of waarom zijn niet alle huiden donker om de UV-stralen af te schermen? Wel, de huidskleur moet gezien worden als een UV-filter die niet teveel maar ook niet te weinig zonlicht mag doorlaten.

Te veel zonlicht is schadelijk omdat het een stof afbreekt die in ons bloed circuleert: foliumzuur. Dit is een soort vitamine die noodzakelijk is voor onder meer de aanmaak van zenuwcellen en mannelijke geslachtscellen. Teveel licht dat door onze huid dringt, zou dus een negatief effect hebben op bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij een menselijk foetus (daarom worden zwangere vrouwen ook aangeraden om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur in te nemen, om o.a. spina bifida – open rug syndroom – te vermijden) of op de voortplanting (door te weinig aanmaak van gezonde geslachtscellen).

Te weinig zonlicht is dan weer schadelijk omdat zonlicht noodzakelijk is voor de aanmaak van een ander vitamine, nl. vitamine D3. Dit vitamine is noodzakelijk voor het reguleren van het calciumgehalte in ons lichaam, omdat dankzij dat vitamine D3 calcium opgenomen kan worden vanuit ons voedsel via het spijsverteringsstelsel. Te weinig zonlicht zou dus inhouden dat er te weinig vitamine D3 in ons bloed circuleert, en we daardoor te weinig calcium kunnen opnemen uit ons voedsel. Nu, als je weet dat dit calcium noodzakelijk is voor de normale vorming van ons beengestel, maar ook voor de normale werking van spieren, dan kan je al inschatten wat het effect zou zijn indien onze huid te donker zou zijn voor een bepaald lichtregime. Ziektebeelden als gevolg hiervan zijn ook gekend bij sommige huidige mensenbevolkingen, vooral dan bij mensen die vanuit een gebied waar er veel zonlicht is (en ze dus een donkere huid hebben) migreren naar een gebied waar er minder zonlicht is (dit kan resulteren in abnormale beengroei, wat gekend staat als osteomalacie of rachitis).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen