Welke 2 vloeistoffen zitten er in een titratieset (meting hardheid water)?

Jolien, 17 jaar
3 januari 2011

Dit is voor een wetenschappelijk onderzoek op school. Ik heb mijn testkit met 2 vloeistoffen gekocht bij GoLanTec. De werkwijze loopt als volgt: in 7,5 ml water doet met 2 druppels van oplossing a (daarna schudden). Het water wordt roos. Daarna voegt men via titrering een aantal druppels van oplossing b tot kleuromslag van roos naar blauw (na elke druppel schudden). Het aantal druppels is de hardheid in °dH. Vermenigvuldigen met 1,78 geeft de hardheid in Franse graden.
Kan iemand mij zeggen welke 2 vloeistoffen hierin zitten want dit is belangrijk voor mijn onderzoek?

Antwoord

Dag Jolien

De hardheid van water wordt vaak via titratie bepaald. De calcium- en magnesiumionen, die de hardheid veroorzaken, reageren met EDTA tot een complex. Om te zien of alle ionen gereageerd hebben, voeg je een indicator toe die van kleur verandert op het moment dat alle metaalionen zijn opgebruikt.
Oplossing a is daarom normaal de indicator (vaak eriochroom-T) en oplossing b een oplossing van EDTA (of een ander complexvormend product).
Je vindt verder via internet voldoende informatie over deze bepaling.

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw