Als je een druppel bloed binnen krijgt van een vrouw die menstrueert, zorgen de enzymen in je speeksel er dan voor dat die hiv onschadelijk maken?

jesse, 16 jaar
2 januari 2011

Antwoord

Bij een hiv besmet persoon zijn virussen aanwezig in het bloed, zeker zonder behandeling. Ook in baarmoederhals/vaginaal vocht kan een weliswaar kleinere hoeveelheid virus teruggevonden worden, wat zal stijgen wanneer er menstrueel bloed bijgemengd is.

In het speeksel zitten inhiberende factoren die wanneer er virus in de mond terecht komt (bv. via besmette lichaamsvochten) de kans op infectie kunnen verminderen. Vooral in afwezigheid van (bloedende) verwondingen in de mond wordt het risico op overdracht van infectie als uiterst laag ingeschat. Grote hoeveelheden virus (bv. bij inname belangrijke hoeveelheden besmet bloed) blijven een risico inhouden.

De kans dat iemand besmet is met hiv hangt af van blootstelling, niet alleen seksueel maar ook via onveilig gebruik van (drug)naalden, transfusies in ver verleden of in onveilige landen, eventueel ook moeder-kind overdracht.

Veilig vrijen houdt het gebruik van een condoom in, dat niet alleen beschermt tegen overdracht van hiv maar ook van tal van andere infecties, bv. sommige hepatitis virussen en mede ook baarmoederhals kanker verwekkende virussen. Het gebruik is steeds aangewezen. Uitzondering kan men maken voor mensen die elkaar als enige partner hebben en in het leven nooit een andere partner gehad hebben met onveilige seks of een andere blootstelling aan infectie hebben doorgemaakt. Bij twijfel kan men (bv. met het oog op verwekken van een kind) zich laten testen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen