Wat moet je doen als je als leek een theorie hebt bedacht?

Maarten, 34 jaar
2 januari 2011

Stel je hebt als leek een goed idee, dat je via een simpele omweg te weten komt. Geen wetenschapper of onderzoeker heeft er eerder aan gedacht, maar jij bedenkt het.
Waar moet je terecht, wil je tegelijk niet het risico lopen dat een ander met je idee gaat lopen omdat hij of zij jaloers is er zelf na jaren studie niet te zijn opgekomen?

Antwoord

Je kan het op officiële wijze publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Zo wordt het natuurlijk wel op slag publieke kennis, hetgeen de filosofie is van wetenschappelijk onderzoek. Jij bent dan de erkende auteur.


Je kan een patent aanvragen. Dat is een prijzige bezigheid. Iedereen kan het patent ook inkijken na publicatie. Je hebt enkele jaren een monopolie om die kennis toe te passen en er geld mee te verdienen. Als het patent vervalt, mag iedereen de kennis gebruiken om er geld mee te verdienen. Dit is de formule die meestal gebruikt wordt in de farmaceutische industrie.

Een andere mogelijkheid is dat je het gewoon geheim houdt. Je moet dan natuurlijk wel een plan hebben om je idee nuttig te maken. Coca cola is hier een voorbeeld van. Niemand kent hun geheim, ze hebben nooit een patent betaald en hun patent kan ook nooit vervallen. Ideaal. Maar de situatie moet zich er wel toe lenen natuurlijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw